Klienti majú často nejasnú predstavu o kupovanej nehnuteľnosti. Stávajú sa ľahkou korisťou šikovných predávajúcich. Nanútia im ľahko akúkoľvek nehnuteľnosť vrátane ležiakov a presvedčia ich, že to je pre nich tá pravá nehnuteľnosť. Až časom zistia, že to tak nie je.

Ujasnite si, čo hľadáte, a ak vám maklér vnucuje niečo úplne mimo vášho záujmu, vymeňte makléra, lebo mu pravdepodobne záleží len na provízii.

 

Financovanie celej kúpnej ceny z prostriedkov hypotekárneho úveru (100 %- ný úver) je vždy trocha rizikové a treba rátať aj s vyššou úrokovou sadzbou. Ideálne je mať vlastné zdroje na úrovni aspoň 10 – 20 % z ceny nehnuteľnosti. Aj keď treba dodať, že sa nám v poslednom čase podarilo väčšine klientom vybaviť úver na celú kúpnu cenu nehnuteľnosti (závisí to od aktuálnej „nálady“ bánk). Tiež rátajte s tým, že časť hotovosti si treba nechať na sťahovanie, zariaďovanie, rekonštrukciu a rezervu aspoň na tri mesačné splátky úveru a energií.

Za bežné považujeme, ak si kupujete auto, obhliadne nám ho nezávislý automechanik. V prípade kúpy nehnuteľnosti sa obhliadke technického stavu venuje minimálna pozornosť. Kupujúci sa spoliehajú na to, čo povie predávajúci alebo realitná kancelária. Ale tí potrebujú nehnuteľnosť predať a preto mnohí úmyselne zamlčia aj vážne technické nedostatky a vady. A keď ich objavíte až po kúpe, máte problém. Technickou inšpekciou nehnuteľnosti zistím nedostatky, ktoré by mohli byť skryté a ktorých opravy by mohli byť nákladnejšie a navrhnem spôsob ich odstránenia.

Rada: Ak sa rozhodnete kúpiť nehnuteľnosť, ďalším krokom by mala byť jeho dôsledná technická kontrola (technická inšpekcia nehnuteľnosti).

Dôležité je tiež vedieť, že realitná kancelária nemá zo zákona takmer žiadnu zodpovednosť. Nezodpovedá vám za škodu, ak ste kúpili nehnuteľnosť od podvodníka, nezodpovedá za vady, ak ste kúpili nehnuteľnosť s technickými problémami. Od realitných kancelárií to ani nemožno objektívne očakávať, realitné kancelárie nie sú advokátske kancelárie ani expertízne ústavy, ani policajní vyšetrovatelia čí súdni (technickí) znalci. Realitné kancelárie sú sprostredkovatelia predaja

Racionálne uvažujúci kupujúci by si mal nezávisle nechať posúdiť nielen technický stav kupovanej nehnuteľnosti, ale aj právne podklady a zmluvy, ktoré v procese prevodu bude podpisovať. Z dôvodu existencie mnohých realitných podvodov sa ukazuje veľmi praktické nechať advokátsku kanceláriu preveriť aj právnu „históriu“ nehnuteľnosti. Túto agendu realitné kancelárie nerobia, je to rýdzo právnická a vysoko odborná oblasť. Treba preskúmať množstvo právnych dokumentov, ktoré sú v archíve na katastri nehnuteľností .Právna inšpekcia, zabezpečí kupujúcemu istotu a nemusí sa obávať, že tri prevody dozadu bola zmluva neplatná a on (hoci dobromyseľný kupujúci) bude musieť vrátiť nehnuteľnosť pôvodnému vlastníkovi..